Kaczka serwowana przez ulicznych sprzedawców
Gdzie najlepiej skosztować kaczkę po pekińsku? Odpowiedź sama się nasuwa.
Wybieramy się do znanej pekińskiej restauracji Roast Duck Restaurant, aby zjeść najlepszą w Chinach kaczkę po pekińsku!
Kaczki serwowane w tamtejszej restauracji pochodzą ze specjalnej hodowli pod miastem. Każdy osobnik jest zewidencjonowany i posiada odpowiedni certyfikat, który wręczany jest klientowi po złożeniu zamówienia.
Nasza kaczka po pekińsku to ptaszysko o numerze 407472. Dzięki specjalnej stronie internetowej kaczkę można znaleźć w sieci i w ten o to sposób dowiedzieć się czegoś więcej o niej.
Skórka rozpływa się w ustach!
Jedzenie kaczki wymaga nie lada umiejętności. Gdy szef kuchni wjeżdża z przyrumienioną kaczuchą na salę, udziela się nam instrukcji jak poprawnie ją zjeść. Kucharz pierw zdejmuje skórkę, którą kroi na małe kawałki i układa na półmisku. Pierwszy smak skórki decyduje o jakości dania. Ta jest wyśmienita, cienka, chrupiąca, po pogryzieniu rozpływa się w ustach. Po wstępnej degustacji, kucharz kroi kawałki mięsa i umieszcza je na skórkach. Właściwą część dania, czyli mięso bez kości z kawałkami chrupiącej skórki moczymy w sosie śliwkowym i układamy na cieniutkich placuszkach mandaryńskich. Po dołożeniu kilku słupków cebuli dymki placuszki zawijamy w ruloniki. Gotowa kaczka po pekińsku wygląda jak polski krokiet!
Z pozostałych resztek przygotowuje się zupę na kaczych kościach, podawaną po zjedzeniu głównego dania. Niestety, zupa nie przypadła mi do gustu. Niesłychanie tłusta, kolorem i smakiem przypominała mydliny. Nie mogę tego samego powiedzieć o kaczce, która smakowała po prostu wybornie!