Te słodkie w smaku, niepozornie wyglądające owoce Lycium barbarum L., według tradycyjnej medycyny chińskiej uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców świata! Dodawane do prawie każdego posiłku (zupy, herbaty, mięsa, desery), wzbogacają dietę Chińczyków w składniki odżywcze, witaminy (C, E, B1, B2, B6) i minerały.
Jagody zawierają 19 różnych aminokwasów (8 egzogennych), 21 pierwiastków śladowych (m.in. cynk, żelazo, miedź, wapno, german, selen, fosfor). Stanowią również najbogatsze źródło karotenoidów, wyprzedzając marchewkę!
W tradycyjnej medycynie chińskiej prawie każdy ziołowy specyfik leczący oczy zawiera w swym składzie jagody Goji. Powodem tego jest obecność w owocach największej, dostępnej obecnie koncentracji zeaksantyny!
Z kolei zawarty w jagodach beta-sisterol wykazuje działanie przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu. Kwas linolowy pomaga natomiast przy odchudzaniu.
Największą reklamę dla jagód Goji może stanowić przekonanie Chińczyków w to, że owoc ten znacząco przedłuża nasze życie. Ponieważ specyfik dostępny jest na polskim rynku, gorąco zachęcam wszystkich do posmakowania jagód Goji!