lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Hanoi  
Flaga WietnamuHa Long, Wietnamfoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Booking.com

Najnowsze artykuły

Flames of... Baku

Top of the top - Iran!

Oman - to zdecydowanie więcej niż jedyne państwo na literę "O".

Nepal - My first time

e-Tourist Visa do Indii - wyjaśniamy szczegóły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Do Indonezji bez wizy

Wiza do Indii wydawana już na lotnisku?

Poznaj Azję Centralną oglądając animowane filmy

Co wiesz o Azji Centralnej?

Bilet na indyjski pociąg tylko na 60 dni przed odjazdem?

Turkish Airlines poleci do Kathmandu!

Australian election 2022: Millions vote for next leader

Sri Lanka defaults on debt for first time in its history

Afghanistan's female TV presenters must cover their faces, say Taliban

Australia election: Why is Australia's parliament so white?

Australia election: Do people trust their PM candidates?

North Korea: Fighting Covid with traditional medicine

Navjot Singh Sidhu: India's cricketer-turned-politician jailed for road rage death

Canada to ban China's Huawei and ZTE from its 5G networks

Assam: The mushrooms killing India tea garden workers

Women awarded damages over Japan exam discrimination

Israeli police accused of violence towards shot Palestinian's family

Israeli coalition government in crisis as MP quits

Qatar World Cup: Amnesty calls on Fifa to set up £350m fund for migrant workers

Non-binary in Iraq: ‘People get killed’

Alaa Abdel Fattah: UK urged to help jailed British-Egyptian activist

US military probe finds no wrongdoing in deadly Syria air strike

Lebanon election: Hezbollah and allies lose parliamentary majority

Juan Carlos: Spain's ex-king to return after two-year exile

Shireen Abu Aqla: Christian leaders condemn violence at reporter's funeral

Lebanon poll results raise spectre of power struggle

Miasta Azji

 Jerozolima

warto zobaczyć: 9
transport z Jerozolima: 3
dobre rady: 12

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 5
dobre rady: 60

wybierz
[opinieCount] => 0

 Katmandu

warto zobaczyć: 14
transport z Katmandu: 3
dobre rady: 21

wybierz
[opinieCount] => 0

 Stambuł

warto zobaczyć: 38
transport z Stambuł: 2
dobre rady: 40

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Tajpej

warto zobaczyć: 22
transport z Tajpej: 11
dobre rady: 39

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 New Delhi

warto zobaczyć: 23
transport z New Delhi: 2
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pokhara

warto zobaczyć: 9
transport z Pokhara: 1
dobre rady: 9

wybierz
[opinieCount] => 0

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu

Dołącz do nas!


 
 
  •  Wietnam
     kursy walut
     VND
     PLN
     USD
     EUR
  •  Wietnam
     wiza i ambasada
    Wietnam
    ambasada w Polscetak
    wymagana wizatak
    250 PLN - wielokrotna do 14 dni
    Najmniejsza
    prowizja w Polsce!
    77 PLN normalnie - od 3 dni roboczych sprawdź szczegóły

Kuchnia wietnamska: Nie tylko sajgonki!

niedziela, 23 lip 2006
  • copyright: © Środowisko „Cau Vong”
  • dotyczy:  

Kuchnia to podstawa kultury i duma narodowa Wietnamczyków. Dzieli się na trzy duże regiony, ze stolicami w Hanoi, Hue i Sajgonie. Jej podstawą są ryż, makaron (fasolowy, ryżowy, sojowy i maniokowy) oraz sałatki i surówki z świeżych lub kiszonych warzyw, podawane do każdego posiłku. Głównie używa się ogórki, marchewkę, kalarepę oraz seler. Wietnamczycy lubią dania duszone i gotowane na parze i raczej rzadko używają sosu sojowego, zastępując go rybnym.

Kuchnia wietnamska charakteryzuje się niezwykłym wyrafinowaniem smaku i estetyką podania, co ma swoje źródła w tzw. kuchni cesarskiej, w której liczyły się przede wszystkim różnorodność i dekoracyjność serwowanych potraw. Tradycja ta jest wciąż żywa podczas świąt, wesel i ważnych rocznic, kiedy to podaje się jak największą ilość małych, pysznych dań.

Najpopularniejszymi zupami są bambusowa oraz pho, z makaronem ryżowym. Natomiast na deser podaje się często suszone owoce lotosu ugotowane z cukrem, miąższ młodego kokosu, gotowaną fasolkę pachnącą jaśminem oraz pomelo. Zgodnie z zasadami kuchni wietnamskiej także słynne sajgonki (czyli nem) nie są zbyt podobne do tych, które sprzedaje się w budkach w Polsce. Te prawdziwe są bowiem wielkości małego palca.

Pomimo różnorodnych wpływów kulturowych, Wietnam zachował swoją odrębność kulinarną. Kolonialna Francja pozostawiła po sobie jedynie kiełbaskę i bagietkę, a jedynymi wspólnymi elementami w kuchni chińskiej i wietnamskiej są właściwie wok i pałeczki. Lekka i kolorowa kuchnia wietnamska stanowi więc o oryginalności i wyjątkowości swojego narodu, rozsianego często po całym świecie.


Przepisy

Nem (Sajgonki) z farszem warzywnym

Autor: Magdalena Zubrzycka

Składniki:

  • Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)

Farsz:

  • po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
  • kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza


Zupa wietnamska pho

Autor: Vu Khanh Tuyet

Składniki:

  • 2 duże kości wołowe (z udźca)
  • 2 korpusy kurczaka
  • 2 cebule
  • kawałek (5 cm) korzenia imbiru
  • makaron ryżowy lub sojowy
  • ugotowane mięso wołowe lub mięso kurczaka
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przyrządzania:

Kości i korpusy kurczaka dokładnie umyj, zalej zimną wodą, zagotuj, usuń powstałą na powierzchni pianę. Cebulę upiecz na grillu lub przyrumień nad płomieniem, dodaj do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obierz, również przyrumień nad płomieniem lub upiecz na grillu. Rozgnieć go i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu około 5 godzin, a potem przecedź. Oddzielnie ugotuj makaron ryżowy (przepis na opakowaniu) i włóż do zupy. Do zupy dodaj też ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso wołowe lub kurczaka. Posyp listkami świeżej kolendry i szczypiorem dymki. Podawaj z cząstkami cytryny oraz octem przyprawionym czosnkiem i ostrą papryką.

Owoce w syropie - deser wietnamski

Autor: Vu Khanh Tuyet

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 1 szklanka owoców liczi (z puszki)

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, gotuj, aż połowa odparuje i powstanie syrop. Ostudź, wymieszaj z sherry i sokiem. Obierz pomarańczę, powycinaj cząstki. Wymieszaj z ananasami i liczi, polej syropem.

Latasz samolotami? Chcesz dowiedzieć się ile godzin spędziłeś łącznie w powietrzu? Jaki pokonałeś dystans i ile razy okrążyłeś równik? Do jakich krajów latałeś i jakimi samolotami...? Zobacz nową funkcjonalność transAzja.pl: Mapa Podróży
Narzędzie pozwala na zapisanie w jednym miejscu zrealizowanych podróży lotniczych, naniesienie ich tras na mapie oraz budowanie statystyk. Wypróbuj już teraz!






  • Opublikuj na:
Informuj mnie o nowych, ciekawych artykułach zapisz mnie!
Przeczytałeś tekst? Oceń go dla innych!
 0 / 5 (0)użyteczność tego tekstu, czyli czy był pomocny
 0 / 5 (0)styl napisania, czyli czy fajnie się czytało
Łączna liczba odsłon: 19663 od 23.07.2006

Komentarze

Dodaj swój komentarz - bo każdy ma przecież coś do powiedzenia...

Nie jesteś zalogowany. Aby uprościć dodawanie komentarzy oraz aby zdobywać punkty - zaloguj się

Imię i nazwisko *
E-mail *
Treść komentarza *



Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2022 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone