lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Moskwa  
Sobór Chrystusa ZbawicielaMoskwa, Rosjafoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Booking.com

Najnowsze artykuły

Flames of... Baku

Top of the top - Iran!

Oman - to zdecydowanie więcej niż jedyne państwo na literę "O".

Nepal - My first time

e-Tourist Visa do Indii - wyjaśniamy szczegóły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Do Indonezji bez wizy

Wiza do Indii wydawana już na lotnisku?

Poznaj Azję Centralną oglądając animowane filmy

Co wiesz o Azji Centralnej?

Bilet na indyjski pociąg tylko na 60 dni przed odjazdem?

Turkish Airlines poleci do Kathmandu!

Japan paves way for joint child custody in divorce

Modi’s India: A decade of popularity and polarisation

Putin arrives in China's 'Little Moscow' as allies aim to deepen trade

'We were all under water': Afghans tell BBC of devastating flooding

Is China's bubble tea bubble about to burst?

Worry as Wuhan blogger's release remains unclear

'It can set the country on fire': AI and India's election

Bone found during missing Japan steel worker search

China's Nio unveils Tesla Model Y rival

France to deploy army to New Caledonia over riots

Israel's army says three hostages' bodies recovered

Israel accuses South Africa of false claims at ICJ

US confirms first aid trucks arrive via Gaza pier

Can US floating pier improve Gaza’s critical aid pipeline?

Israel troops posting abuse footage despite pledge to act

UN defends Gaza casualty tally amid Israeli anger

Why has the UN revised its Gaza death toll for women and children?

South Africa seeks halt to Israel's Gaza offensive

Israeli tank fire kills five IDF soldiers in north Gaza

Israel's Eurovision team accuse rivals of 'hatred'

Miasta Azji

 Stambuł

warto zobaczyć: 38
transport z Stambuł: 2
dobre rady: 40

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pokhara

warto zobaczyć: 9
transport z Pokhara: 1
dobre rady: 9

wybierz
[opinieCount] => 0

 Katmandu

warto zobaczyć: 14
transport z Katmandu: 3
dobre rady: 21

wybierz
[opinieCount] => 0

 New Delhi

warto zobaczyć: 23
transport z New Delhi: 2
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 5
dobre rady: 60

wybierz
[opinieCount] => 0

 Tajpej

warto zobaczyć: 22
transport z Tajpej: 11
dobre rady: 39

wybierz
[opinieCount] => 0

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Jerozolima

warto zobaczyć: 9
transport z Jerozolima: 3
dobre rady: 12

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu

Dołącz do nas!


 
 
  •  Rosja
     kursy walut
     RUB
     PLN
     USD
     EUR
  •  Rosja
     wiza i ambasada
    Rosja
    ambasada w Polscetak
    wymagana wizatak
    wiza turystyczna do 30 dni - 35 euro, czas oczekiwania: 4 do 10 dni
    Najmniejsza
    prowizja w Polsce!
    77 PLN normalnie - 7 dni roboczych
    117 PLN ekspresowo - 3 dni robocze sprawdź szczegóły

Tradycje kulinarne Przybajkału

czwartek, 23 mar 2006
  • źródło: Przewodnik turystyczny "Szlak Transsyberyjski", Wydanie I, Kraków 2002
  • copyright: © Wydawnictwo Bezdroża
  • dotyczy:  

Tradycyjna kuchnia każdego narodu wyjawia sekrety o jego pochodzeniu, stylu życia, otaczającej go przyrodzie, a nawet charakterze ludzi. Kuchnia Buriatów zmieniła się zwłaszcza pod wpływem kuchni rosyjskiej, ale wciąż świadczy o koczowniczo - pasterskich korzeniach. Buriaci szczególnie cenią dania mięsne. Każda pora roku dyktuje im potrawy, rodzaje mięs i przypraw. Latem podaje się jagnięcinę, jesienią koninę, a w zimie wołowinę. Dziczyznę jadają w sezonie polowań, czyli jesienią i zimą. Ważne miejsce zajmują też potrawy mleczne. Od nich zaczyna się powitanie każdego gościa, pełnią tę samą funkcję, co przysłowiowy chleb i sól. Obyczaj ten nosi nazwę Sagaalha.

Przez wieki Buriaci nauczyli się w pełni wykorzystywać dary otaczającej ich przyrody. Lato to dla nich czas zbierania jagód, leśnych owoców, szyszek, dzikiego czosnku, a nawet gałązek krzewu czeremchy, z których robi się mąkę. Przebywając nad Bajkałem, niejednokrotnie będziemy mieli okazję spróbować i kuchni rosyjskiej.

Potrawy najczęściej podawane w tutejszych barach i restauracjach, a także popularne w syberyjskich domach, to: pielmieni - uszka z mięsem, w bulionie, ze śmietaną lub majonezem, bliny - (naleśnki) z dżemem, mięsem, serem, pirożki - racuchy (smażone ciasto drożdżowe) nadziewane kapustą, mięsem, ziemniakami, pozy - potrawa buriacka, mielone mięso w cieście, gotowane na parze, buchlor - potrawa buriacka, obgotowane kawałki wołowiny lub dziczyzny, płow - potrawa z Azji Środkowej, ryż z kawałkami mięsa, cebulą i marchwią, stroganiana - świeża, zamrożona wątroba lub mięso, najczęściej sarny, strugane na cienkie paski, ucha - zupa rybna z ryżem i warzywami, czeremsza - zasolone, mielone lub siekane liście i łodygi dzikiego czosnku, warienie - konfitury z owoców i jagód, mors - napój z jagód, najczęściej konfitury zalane wrzątkiem lub chłodną wodą.

Stała potrawa w kuchni syberyjskiej to ryby. Wśród nich zaś króluje omul bajkalski. Podaje się go w różnych postaciach. Oto najważniejsze: omul solony - surowa ryba zasolona jak śledź, omul zimnego wędzenia - przeznaczony do dłuższego przechowywania. Warto sprawdzić, czy przed wędzeniem wyjęto skrzela i dokładnie oczyszczono krew przy kręgosłupie, odradzamy kupowanie ryb wędzonych z wnętrznościami (mają nieprzyjemny gorzki smak), omul gorącego wędzenia (!) - najsmaczniejszy sposób przyrządzania omula, preferowany wśród miejscowych i turystów, tak przyrządzonej ryby nie można przechowywać dłużej niż 12 godzin, dlatego kupimy ją tylko na brzegu Bajkału (Listwianka, Sludianka), raskałotka - zamrożona surowa ryba, obita twardym przedmiotem. Ruszając w tajgę, warto poznać podstawowe sposoby przyrządzania ryb.

Latasz samolotami? Chcesz dowiedzieć się ile godzin spędziłeś łącznie w powietrzu? Jaki pokonałeś dystans i ile razy okrążyłeś równik? Do jakich krajów latałeś i jakimi samolotami...? Zobacz nową funkcjonalność transAzja.pl: Mapa Podróży
Narzędzie pozwala na zapisanie w jednym miejscu zrealizowanych podróży lotniczych, naniesienie ich tras na mapie oraz budowanie statystyk. Wypróbuj już teraz!






  • Opublikuj na:
Informuj mnie o nowych, ciekawych artykułach zapisz mnie!
Przeczytałeś tekst? Oceń go dla innych!
 0 / 5 (0)użyteczność tego tekstu, czyli czy był pomocny
 0 / 5 (0)styl napisania, czyli czy fajnie się czytało
Łączna liczba odsłon: 13015 od 23.03.2006

Komentarze

Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2024 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone