lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Pekin  
Pomnik MaoKashgar, Chinyfoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Zapraszamy na wyjazd do tropikalnej Sri Lanki z transAzja.pl -  daj się ponieść tropikalnej sie-lance

Szukaj Hoteli:

Cel podróży

Od

Do

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu
     1 USD  1 EUR  1 PLN
ChinyCNY6,136,861,64
IndieINR63,5971,2317,07
IzraelILS3,764,221,01
MalezjaMYR3,764,211,01
RosjaRUB54,5961,1514,65
Sri LankaLKR136,96153,4236,77
SyriaSYP217,80243,9758,46
TajlandiaTHB33,8237,899,08
TurcjaTRY2,672,990,72
  wymagana wiza ambasada
w Polsce
Afganistan TAK TAK
Arabia Saudyjska TAK TAK
Armenia - TAK
Azerbejdżan TAK TAK
Bahrajn TAK -
Bangladesz TAK -
Bhutan TAK -
Brunei - -
Chiny TAK TAK
Filipiny - TAK
Gruzja - TAK
Hong Kong - -
Indie TAK TAK
Indonezja TAK TAK
Irak TAK TAK
Iran TAK TAK
Izrael - TAK
Japonia - TAK
Jemen TAK TAK
Jordania TAK -
Kambodża TAK -
Katar TAK TAK
Kazachstan TAK TAK
Kirgistan - -
Korea Północna TAK TAK
Korea Południowa - TAK
Kuwejt - TAK
Laos TAK -
Liban TAK TAK
Makau - -
Malediwy TAK -
Malezja - TAK
Mongolia - TAK
Nepal TAK -
Oman TAK -
Pakistan TAK TAK
Palestyna - -
Rosja TAK TAK
Singapur - -
Sri Lanka TAK TAK
Syria TAK TAK
Tadżykistan TAK -
Tajlandia - TAK
Tajwan - -
Timor Wschodni TAK -
Turcja TAK TAK
Turkmenistan TAK -
Uzbekistan TAK TAK
Wietnam TAK TAK
Zjednoczone Emiraty Arabskie - TAK

Zestawienie informacji na temat wymaganych zaświadczeń zdrowotnych, zalecanych szczepień ochronnych i zagrożeń chorobowych przy podróży do krajów Azji.


Miasta Azji

 Qufu

warto zobaczyć: 7
transport z Qufu: 1
dobre rady: 11

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 4
dobre rady: 61

wybierz
[opinieCount] => 0

 Lanzhou

warto zobaczyć: 4
transport z Lanzhou: 3
dobre rady: 8

wybierz
[opinieCount] => 0

 Labrang

warto zobaczyć: 5
transport z Labrang: 2
dobre rady: 11

wybierz
[opinieCount] => 0

 Luoyang

warto zobaczyć: 4
transport z Luoyang: 5
dobre rady: 13

wybierz
[opinieCount] => 0

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Shaolinsi

warto zobaczyć: 5
transport z Shaolinsi: 1
dobre rady: 10

wybierz
[opinieCount] => 0

 Kaifeng

warto zobaczyć: 6
transport z Kaifeng: 1
dobre rady: 10

wybierz
[opinieCount] => 0

Najnowsze artykuły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Wiza do Zjednoczonych Emiratów Arabskich na lotnisku

Plaża Negombo - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Nilaveli - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Goyambokka - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

transAzja Dolpo Trekking 2013 - statystyka wyprawy

 

wiza do Chin

informacje, adres ambasady, pośrednictwo wizowe



ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 22 cze 2015
97 PLN ekonomicznie - 7-10 dni roboczych
127 PLN ekspresowo - 4-6 dni roboczych

ul. Bonifraterska 1, 00-203 Warszawa
tel.: (022) 831 38 36
fax: (022) 635 42 11
www.chinaembassy.org.pl


Wydział Konsularny

ul. Bonifraterska 1 (wejście od ul. Wałowej)
tel.: (022) 635 83 33, 635 50 54
fax: (022) 635 42 11
consular@chinaembassy.org.pl
consulate_pol@mfa.gov.cn

godziny urzędowania:
poniedziałek, środa, czwartek: 9:00-11:00

UWAGA: Przedstawione poniżej informacje mogą ulegać zmianom. Dlatego też wskazane jest osobiste skontaktowanie się z placówką dyplomatyczną danego kraju.

Dokumenty wymagane dla każdego rodzaju wizy:

  • Paszport, paszport tymczasowy lub międzynarodowy dokument podróży. W dniu złożenia go w Wydziale Konsularnym ważność tego dokumentu musi wynosić jeszcze przynajmniej 6 miesięcy. Paszport musi posiadać przynajmniej 3 wolne kartki (6 stron wolnych obok siebie). 
  • Kserokopię pierwszej strony paszportu
  • 1x fotografia kolorowa, twarz na wprost - "biometryczna" . Należy ją samodzielnie nakleić na wniosek wizowy.
  • Wniosek wizowy - kliknij aby pobrać wniosek wizowy.
    Należy go wypełnić czytelnie, wpisując prawdziwe i kompletne dane. Wypełniając formularz, można się posługiwać jednym z trzech języków: polskim, angielskim lub chińskim.

    Każde pole formularza musi być wypełnione. W przypadku, gdy któreś z pól nie dotyczy aplikującego, należy wpisać "none" lub n/a". Na wniosku niczego "nie zakreślamy”. W przypadku pól wyboru stawiamy znak „x” w odpowiedniej kwadratowej kratce.
  • Bilet lotniczy w obie strony lub wydruk rezerwacji biletu.
  • Cudzoziemcy: Karta pobytu w Polsce (ORYGINAŁ do wglądu!) oraz wypełniony suplement do wniosku

Rodzaje wiz

Turystyczna

Cel podróży: podróż do Chin w celach turystycznych. Należy złożyć komplet podstawowych dokumentów.

Wiza służbowa

Cel podróży: służbowa wizyta na zaproszenie (w tym: kontakty handlowe, współpraca naukowo-techniczna, wymiana kulturalna); kursy, szkolenia i praktyki.

Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić aktualne zaproszenie z Chin. Osoby ubiegające się o wizę wielokrotną muszą przedstawić oryginał zaproszenia wystawionego przez upoważnioną instytucję w Chinach. Marynarze wyjeżdżający do portu w Chinach powinni dodatkowo przedstawić książeczkę marynarza oraz pismo od armatora.

Wiza studencka

Przeznaczona dla chcących podjąć studia w Chinach.

Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić:

  • Zawiadomienie o przyjęciu do szkoły w Chinach - WYMAGANY ORYGINAŁ!
  • Wniosek wizowy dla cudzoziemców mających studiować w Chinach (formularz JW201 lub JW202)
  • Formularz badań lekarskich
  • Karta pobytu w Polsce (w przypadku cudzoziemców) - WYMAGANY ORYGINAŁ!

Uwaga: posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

Wiza pracownicza

Przeznaczona dla chcących podjąć pracę w Chinach. 
Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić:

  • Formularz badań lekarskich
  • Cudzoziemcy: Karta pobytu w Polsce (ORYGINAŁ do wglądu!) oraz wypełniony suplement do wniosku
  • Zezwolenie na podjęcie pracy przez cudzoziemca, wystawione przez Ministerstwo Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ChRL - WYMAGANY ORYGINAŁ
  • Zaproszenie od firmy z Chin zatrudniającej aplikanta - WYMAGANY ORYGINAŁ

UWAGA: Posiadacz wizy tego typu powinien w ciągu 30 dni od wjazdu do Chin dopełnić formalności pobytowych w Biurze Bezpieczeństwa Publicznego. W przeciwnym razie jego pobyt stanie się nielegalny.

Wiza tranzytowa

Cel podróży: tranzyt przez Chiny w drodze do innego kraju lub regionu.
Oprócz podstawowych dokumentów, należy przedstawić ważną wizę do kraju (regionu) docelowego oraz bilet zawierający odpowiednie odcinki podróży. 

Patrz również punkt "Do 72 godzin w Pekinie bez wizy / 48 godzin w Szangaju" poniżej

Inne rodzaje wiz

Zobacz: pełną listę możliwych rodzajów wiz do Chin (po angielsku)

Ceny wiz:

  • indywidualna wiza wjazdowa każdego typu: 220 zł
  • indywidualna wiza wjazdowa każdego typu w trybie ekspresowym270 zł 
    (czas oczekiwania: 3 dni pracy konsulatu)

Opłaty wizową wnosi się przez wpłatę na konto wskazane przez Ambasadę.
Warunkiem odbioru paszportów jest okazanie dowodu wpłaty.

Ważność wiz i dopuszczalna liczba wjazdów:

  • Wiza turystyczna
    Zasadniczo ważność wizy turystycznej wynosi 3 miesiące, licząc od dnia złożenia dokumentów.
    Dopuszczalna ilość wjazdów: 1 lub 2.

    W określonym w wizie terminie ważności można wjechać na terytorium Chin tylko tyle razy, ile podano na wizie. Podczas jednej wizyty można w Chinach legalnie przebywać tylko taką ilość dni, jaką podano w wizie. Każdorazowy okres pobytu liczy się od dnia wjazdu na terytorium Chin.

    Pobyt na terytorium ChRL bez ważnej wizy (przedłużenie okresu pobytu poza termin waż­ności wizy) karany jest naliczaną grzywną w wyso­kości ok. 500 CNY za każdy dzień pobytu bez ważnej wizy.
     
  • Pozostałe wizy
    W wypadku pozostałych typów wiz określenie terminu ważności, ilości dni każdej wizyty oraz ilości wjazdów uzależnione jest od konkretnej sytuacji wnioskodawcy i zaproszenia, które mu przesłano.

Czas oczekiwania na wizę:

W normalnej sytuacji, o ile osoba ubiegająca się o wizę złoży komplet wymaganych dokumentów, na odbiór wizy należy czekać tydzień (liczą się dni, w które Wydział Konsularny jest otwarty). W szczególnych przypadkach wiza może być wydana w trybie ekspresowym (3 dni pracy konsulatu). Konieczne jest wówczas, aby wnioskodawca zaznaczył na wniosku, że ubiega się o skrócenie czasu oczekiwania na wizę. Wydział Konsularny z reguły nie wydaje wiz w dniu złożenia dokumentów.

Uwagi:

  • Z uwagi na utrudnienia związane z odbiorem dokumentów, Konsulat prosi o jak najszybsze wpłacanie należności na podany rachunek konsularny oraz wpisanie numeru znajdującego się pod kodem kreskowym na "kartce odbioru" / "pickup form".
  • Po odbiór paszportu / dokumentu należy zgłosić się z kartką odbioru oraz potwierdzeniem wpłaty. Pracownicy konsulatu mogą nie wydać wizy / dokumentu w podanym terminie jeśli nie będą uwzględnione powyższe zalecenia.
  • Opłaty wizową wnosi się przez wpłatę na konto wskazane przez Ambasadę.
  • Osoby oczekujące na międzynarodowe połączenia lotnicze, których pobyt na lotnisku nie jest dłuższy niż 24 godziny, mogą opuścić lotnisko na podstawie krótkotrwałego zezwolenia uzyskiwanego bezpośrednio przy odprawie paszportowej.
  • Przy jednokrotnej wizie należy pamiętać, że wjazd do Hongkongu lub do Makao jest traktowany jako opuszczenie terytorium Chin i anuluje ważność takiej wizy. Chcąc wjechać ponownie na terytorium ChRL należy wyrobić wizę w biurach łącznikowych centralnych władz ChRL lub za pośrednictwem agencji turystycznej China Travel Service. Zatem planując wizytę w Hong Kongu lub Macau warto ubiegać się o wizę dwukrotnego wjazdu.
  • Od 1 września 2013 roku, obowiązuje nowy formularz wizowy oraz nowa klasyfikacja typów wiz.

Do 72 godzin w Pekinie bez wizy / 48 godzin w Szangaju

Od 1 stycznia 2013 roku, władze Chin zniosły obowiązek posiadania wizy wjazdowej dla obcokrajowców, którzy planują spędzić w Pekinie nie więcej niż 72 godziny. Warunkiem opuszczenia lotniska będzie posiadanie biletów lotniczych na dalszą podróż oraz dokumentu tożsamości. Podobne przepisy obowiązują już w Szanghaju (pobyt do 48 godzin) oraz na Wyspie Hainan (do 3 tygodni ale przepis dotyczy wyłącznie grup zorganizowanych).

Jak pisze dziennik chinadaily.com, wyjątek wizowy będzie dotyczył tylko stolicy. Obcokrajowy chcący odwiedzić choćby sąsiednie miasta będą musieli posiadać stosowne dokumenty. Nie jest przez to jasne, czy turysta zamierzający odwiedzić Wielki Chińsku Mur będzie mógł to uczynić w ramach pobytu bezwizowego czy też nie.

Przedłużenie wizy:

Wizę chińską można przedłużyć na terenie ChRL. Przedłużenie wizy oznacza w praktyce przyznanie nowej wizy. Wymaga to posiadania kolejnej wolnej strony w paszporcie. W przypadku posiadania wizy dwukrotnego wjazdu, w czasie procedury przedłużania wizy, niewykorzystany wjazd zostanie anulowany i zastąpiony nową wizą.

Wizy do Hong Kongu i Makau:

Osoby posługujące się w podróży polskim paszportem nie podlegają obowiązkowi uzyskania wizy do Hongkongu i Macau, jeżeli podróżują przez Hongkong lub Macau tranzytem lub składają tam zwykłą wizytę służbową albo będą uczestniczyć w zawodach sportowych, odwiedzać rodzinę, zwiedzać itp., a ich każdorazowy pobyt nie będzie trwać dłużej niż 90 dni. O wizę do Hongkongu muszą się ubiegać osoby, które planują pobyt dłuższy niż 90 dni. Wiza jest konieczna także dla osób wyjeżdżających do Hongkongu na studia, praktyki, do pracy, do organizacji ekspozycji lub występów artystycznych, nawet jeśli okres pobytu nie przekroczy 90 dni.

Wyjazd z terytorium Chin konty­nen­talnych do Specjalnej Strefy Administracyjnej Hongkongu i/lub Makao traktowany jest jako opuszczenie granic ChRL i automa­tycznie anuluje ważność posiadanej wizy jednokrotnej. Planując podróż do tych miejsc, należy pamiętać, aby w chińskich urzędach konsularnych ubiegać się o wizę dwu- lub wielokrotną.

Osoby, których pobyt w Hongkongu ma przekroczyć 90 dni, powinny złożyć komplet wymaganych dokumentów w Wydziale Konsularnym Ambasady ChRL. Pozostałe osoby potrzebujące wizy do Hongkongu proszone są o bezpośredni kontakt z Departamentem Imigracyjnym Hongkongu:
HONG KONG IMMIGRATION DEPARTMENT
IMMIGRATION TOWER 7, GLOUCESTER ROAD WAN CHAI, HONG KONG
telefon: +852 28246111; faks: +852 28777711.
www.immd.gov.hk/ehtml/services.htm

Więcej na temat wiz do Hong Kongu i Makau

Wyjazdy turystyczne do Tybetu:

Każdy, kto chce zwiedzić Tybet, musi być uczestnikiem wycieczki do tego regionu, organizowanej przez biuro podróży. Liczba uczestników każdej wycieczki musi wynosić przynajmniej pięć osób. Zainteresowani powinni spełnić wymagania dotyczące uzyskania turystycznej wizy grupowej. Najpierw jednak muszą otrzymać zgodę Biura Turystyki Tybetańskiego Regionu Autonomicznego ChRL.

Wizy do Chin uzyskiwane w innych krajach:

Mongolia:

C.P.O.BOX672 Zaluuchuudyn Urgun Chuluu 5, Ułan Bator,
Ambasador: Gao Shumao
tel: (+976 11) 32 39 40, 32 09 55, 31 19 03
fax: (+976 11) 31 19 43
www.mn.china-embassy.org
www.mn.chineseembassy.org

Sekcja konsularna znajduje się na lewo od głównej bramy Ambasady
 

Wietnam

46 Pho Hoang Dieu, P.O.BOX 13, Hanoi, Wietnam
Ambassador: Hu Qianwen
tel: (008 44) 845 37 36
fax: (008 44) 823 28 26
chinaemb_vn@mfa.gov.cn

Ambasada znajduje się niedaleko Mauzoleum HCM.
Ważne aby przyjść pod Ambasadę przed 9 rano. Inaczej utknie się w kolejce i nie zdąży się wejść przed jej zamknięciem o godz. 11.
(żródło transAzja, luty 2007)


  • Opublikuj na:





Opłata za pośrednictwo (97 lub 127 zł)

Tryb Czas oczekiwania Pośrednictwo Opłata konsularna Cena całkowita
Normalny 7-10 dni roboczych 97 220 317
Express 4-6 dni roboczych 127 270 397

 

Procedura wizowa krok po kroku

Krok 1 - Kontakt z nami
Najwygodniejszym narzędziem kontaktu z nami jest wypełnienie poniższego formularza zapytania znajdującego się na każdej stronie prezentującej informacje o wizach do danego kraju.

Krok 2 - Przygotowanie dokumentów
Prosimy o skrupulatne przygotowanie dokumentów niezbędnych do uzyskania wizy. Nasi pracownicy, w przypadku wątpliwości, udzielą Tobie wszystkich informacji.

Krok 3 - Przesłanie dokumentów
Przesyłasz nam kurierem lub dostarczasz do biura komplet dokumentów na adres:
2Ways Sp. z o.o.
ul. Klaudyny 21
01-684 Warszawa
Tel. +48 22 243 43 00

Krok 4 - Faktura i płatność
Wystawiamy fakturę za usługę i czekamy na jej opłacenie. Wykonujemy działania w celu uzyskania dla Ciebie wizy.

Krok 5 - Wysyłamy wizę
Przesyłamy do Ciebie kurierem paszport z wbitą wizą (+ czasem inne dokumenty np. vouchery). Koszt kuriera doliczony jest do faktury (ponosi Klient).


jesteś zainteresowany bezpośrednim rozpoczęciem procedury ubiegania się o  wizę do Chin

wypełnij poniższy formularz lub
skontaktuj się z nami telefonicznie: +48 22 243 43 00

Firma 2ways sp. z o.o. (partner portalu transAzja.pl) skontaktuje się z Tobą tak szybko jak to będzie możliwe
(od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 17.00).

Formularz zapytania

Obsługą pośrednictwa wizowego zajmuje się wyłącznie firma 2ways sp. z o.o..
Portal transAzja nie ponosi odpowiedzialności za treść oferty oraz obsługę sprzedaży.

Informacje techniczne

ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 22 cze 2015
liczba odsłon: 131159 od 15 gru 2004

Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2015 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy