lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Bangkok  
Leżący Budda - Świątynia Wat PhoBangkok, Tajlandiafoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
wyjazd do Indii połączony z praktyką jogi - zaprasza transAzja.pl i Joga Sztuka Zycia - marzec 2015, 16 dni

Szukaj Hoteli:

Cel podróży

Od

Do

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu
     1 USD  1 EUR  1 PLN
ChinyCNY6,157,941,89
IndieINR60,8978,6918,75
IzraelILS3,624,681,12
MalezjaMYR3,204,130,98
RosjaRUB37,4748,4211,54
Sri LankaLKR130,41168,5240,15
SyriaSYP154,15199,2047,46
TajlandiaTHB32,2241,649,92
TurcjaTRY2,202,840,68
  wymagana wiza ambasada
w Polsce
Afganistan TAK TAK
Arabia Saudyjska TAK TAK
Armenia - TAK
Azerbejdżan TAK TAK
Bahrajn TAK -
Bangladesz TAK -
Bhutan TAK -
Brunei - -
Chiny TAK TAK
Filipiny - TAK
Gruzja - TAK
Hong Kong - -
Indie TAK TAK
Indonezja TAK TAK
Irak TAK TAK
Iran TAK TAK
Izrael - TAK
Japonia - TAK
Jemen TAK TAK
Jordania TAK -
Kambodża TAK -
Katar TAK TAK
Kazachstan TAK TAK
Kirgistan - -
Korea Północna TAK TAK
Korea Południowa - TAK
Kuwejt - TAK
Laos TAK -
Liban TAK TAK
Makau - -
Malediwy TAK -
Malezja - TAK
Mongolia - TAK
Nepal TAK -
Oman TAK -
Pakistan TAK TAK
Palestyna - -
Rosja TAK TAK
Singapur - -
Sri Lanka TAK TAK
Syria TAK TAK
Tadżykistan TAK -
Tajlandia - TAK
Tajwan - -
Timor Wschodni TAK -
Turcja TAK TAK
Turkmenistan TAK -
Uzbekistan TAK TAK
Wietnam TAK TAK
Zjednoczone Emiraty Arabskie TAK TAK

Zestawienie informacji na temat wymaganych zaświadczeń zdrowotnych, zalecanych szczepień ochronnych i zagrożeń chorobowych przy podróży do krajów Azji.


Miasta Azji

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 4
dobre rady: 61

wybierz
[opinieCount] => 0

 Shaolinsi

warto zobaczyć: 5
transport z Shaolinsi: 1
dobre rady: 10

wybierz
[opinieCount] => 0

 Qufu

warto zobaczyć: 7
transport z Qufu: 1
dobre rady: 11

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Kaifeng

warto zobaczyć: 6
transport z Kaifeng: 1
dobre rady: 10

wybierz
[opinieCount] => 0

 Lanzhou

warto zobaczyć: 4
transport z Lanzhou: 3
dobre rady: 8

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

 Luoyang

warto zobaczyć: 4
transport z Luoyang: 5
dobre rady: 13

wybierz
[opinieCount] => 0

 Labrang

warto zobaczyć: 5
transport z Labrang: 2
dobre rady: 11

wybierz
[opinieCount] => 0

Najnowsze artykuły

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Wiza do Zjednoczonych Emiratów Arabskich na lotnisku

Plaża Negombo - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Nilaveli - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Goyambokka - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

transAzja Dolpo Trekking 2013 - statystyka wyprawy

Święto Onam - indyjskie dożynki

Pekin w rytmie reggae i jazzu

 

wiza do Tajlandii

informacje, adres ambasady, pośrednictwo wizowe



ostatnia aktualizacja: piątek, 11 lip 2014
77 PLN normalnie - 7 dni roboczych
117 PLN ekspresowo - 1-3 dni robocze

Ambasada Królestwa Tajlandii

ul. Willowa 7
00 - 790 Warszawa,
tel.: +48 (22) 849 26 55, 849 64 14, 849 14 06, 849 47 30;
fax: +48 (22) 849 26 30

Wydział Konsularny:

tel.: +48 (22) 849 26 55
fax: +48 (22) 849 26 30
thaiemb@thaiemb.internetdsl.pl
http://thaiembassy.pl

godziny pracy ambasady: poniedziałek - piątek: 08.30 - 12.00 i 13.00 - 17.00
godziny składania i odbierania dokumentów wizowych: poniedziałek - piątek: 09:30 - 12:00

UWAGA: Przedstawione poniżej informacje mogą ulegać zmianom. Dlatego też wskazane jest osobiste skontaktowanie się z placówką dyplomatyczną danego kraju.

Uwaga: Do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę

Od dnia 11 sierpnia 2011 posiadacze polskich paszportów mogą podróżować do Tajlandii w celach turystycznych do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę.

W sytuacji gdy granica Tajlandii będzie przekraczana drogą lądową z państw sąsiednich (Laos, Malezja, Kambodża i Birma) pobyt wynosi 15 dni.

Gdy pobyt będzie przekraczał 30 dni bądź cel wizyty będzie inny niż turystyczny należy ubiegać się o wizę w Ambasadzie / Konsulacie Generalnym Królestwa Tajlandii.

Rodzaje wiz 

Turystyczna

  • Dotyczy sytuacji, gdy pobyt będzie przekraczał 30 dni.
  • koszt wizy:120 PLN.
  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę: 1 wypełniony wniosek wizowy, 1 fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm) oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy dłużej niż okres ważności wizy (bywa to bezwzględnie przestrzegane), dowód na kontynuację podróży z Tajlandii (np. potwierdzony bilet lotniczy, w pełni opłacony, bilety kolejowe itp.)
  • czas na jaki wiza jest wydawana: wiza jest ważna przez 3 miesiące, w tym na terytorium Tajlandii można być 60 dni, można ją przedłużyć o kolejne 30 dni tylko w przypadku klęski żywiołowej lub konieczności pobytu w szpitalu.
  • czas oczekiwania na wizę: 2 dni.
  • Ambasada wydaje wizy turystyczne jedno-, dwu-, trzy- i czterokrotne. Nie ma problemów z otrzymaniem wizy jedno- i dwukrotnej. W przypadku trzykrotnej i czterokrotnej konsul może zażądać dokumentów potwierdzających kolejną bytność w kraju – biletów lotniczych i/lub rezerwacji w hotelu.

     

Visa "On-Arrival"

Od dnia 11 sierpnia 2011 posiadacze polskich paszportów mogą podróżować do Tajlandii w celach turystycznych bez konieczności ubiegania się o wizę. W sytuacji gdy granica Tajlandii będzie przekraczana drogą lądową z państw sąsiednich (Laos, Malezja, Kambodża i Birma) pobyt wynosi 15 dni.

Z reguły ten rodzaj wizy nie jest przedłużalny. Wyjątek stanowią zdarzania losowe takie jak wypadki czy choroby uniemożliwiające dalszą podróż. O ewentualne przedłużenia należy aplikować w Office of Immigration Bureau , Immigration Division 1, Soi Suan Plu, South Sathorn Road, Bangkok 10120. Tel. 02 287-3127 or 02 287-3101-10 ext. 2264-5 lub na stronie http://www.immigration.go.th



Wiza non immigrant

  • Wiza dla nie-imigrantów wydawana jest cudzoziemcom chcącym przekroczyć granicę Królestwa w celach:
  1. wykonywania obowiązków służbowych (kategoria "F"),
  2. prowadzenia działalności biznesowej / podjęcia pracy (kategoria "B"),
  3. inwestycyjnych (za zgodą właściwych Ministerstw i Departamentów Tajlandii),
  4. inwestycyjnych lub innych związanych z działalnością inwestycyjną, podlegających zapisom aktualnych przepisów dotyczących promocji inwestycji (kategoria "IB"),
  5. podjęcia nauki, służbowej podróży studyjnej lub podróży obserwacyjnej, udziału w projektach lub seminariach, konferencjach lub kursach szkoleniowych, podjęcia nauki, by zostać zagranicznym mnichem buddyjskim (kategoria "ED"),
  6. podjęcia pracy jako producent filmowy, dziennikarz lub reporter (kategoria "M"),
  7. prowadzenia badań naukowych, lub szkolenia bądź wykładania w instytucie naukowym (kategoria "RS"),
  8. podjęcia pracy wymagającej wysokiej specjalizacji, lub jako ekspert lub specjalista (kategoria "EX"),
  9. innych (kategoria "O"), w tym: połączenia z rodziną, wykonywania obowiązków dla przedsiębiorstw państwowych lub organizacji pomocy społecznej, opieki nad osobą starszą po emeryturze, poddania się leczeniu, objęcia funkcji trenera sportowego (zgodnie z wymogamirządu Tajlandii), powołania na świadka lub uczestnika procesu sądowego.
  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę: 1 wypełniony wniosek wizowy,  fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm) oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy (18 miesięcy w przypadku ubiegania się o wizę na okres 1 roku). Dokumenty, które muszą być złożone przy ubieganiu się o wizę Non-Immigrant zależą od potrzeb i stosowności celów wpisanych we wniosku. Kopie dokumentów firmowych muszą być podpisane przez członków Zarządu firmy i potwierdzone stemplem lub pieczęcią firmową. W przypadku braku któregokolwiek z wymaganych dokumentów, należy przedłożyć pismo wyjaśniające przyczyny jego niezłożenia. Dokumenty obcojęzyczne muszą być przetłumaczone na język tajski. Jeśli są przetłumaczone na język angielski, powinny być poświadczone przez notariusza lub sekcję dyplomatyczną/konsularną aplikanta.
  • Wizy jednokrotnego i wielokrotnego wjazdu są ważne 3 miesiące. Wizy wielokrotnego wjazdu mogą być także ważne przez okres 1 roku.
  • czas oczekiwania na wizę: 2 dni.
  • opłata konsularna: 220 PLN / 1 wjazd lub 520 PLN / więcej niż 1 wjazd

    

Wiza tranzytowa

  • koszt wizy:100 PLN.
  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę: 1 wypełniony wniosek wizowy, 1 fotografia paszportowa oraz paszport ważny minimum 6 miesięcy dłużej niż okres ważności wizy (bywa to bezwzględnie przestrzegane),
  • czas na jaki wiza jest wydawana: wiza jest ważna przez 3 miesiące, w tym na terytorium Tajlandii można być 30 dni
  • można ubiegać się o maximum 2 wjazdy

Uwagi ogólne:

  • Pobyt na terytorium Tajlandii po upływie ważności wizy jest surowo karany. Przy opuszczaniu kraju osoba taka zostanie obciążona opłatą karną w wysokości 500 THB za każdy dzień pobytu bez ważnej wizy.
  • Kierowców obowiązuje międzynarodowe prawo jazdy.
  • W kraju tym obowiązują surowe sankcje za wykonywanie pracy bez urzędowego zezwolenia, nawet wobec zagranicznych przewodników turystycznych. Złamanie tego przepisu grozi karą więzienia lub deportacją.
  • Zdarza się że wymaga się na granicy okazania środków finansowych na pobyt w Tajlandii. Przepisy mówią o 10,000 Baht na osobę i 20,000 Baht na rodzinę

  • Opublikuj na:





Wszystkie ceny brutto!
Opłata za pośrednictwo (77, 117 zł) zawiera podatek VAT 22%
Jest to najniższa cena pośrednictwa w Polsce

Wiza turystyczna jednokrotna - całkowity koszt brutto

Tryb Czas oczekiwania Opłata konsularna Cena pośrednictwa Koszt całkowity
Normalny 7 dni roboczych 120 PLN 77 PLN 197 PLN
Express 1-3 dni robocze 120 PLN 117 PLN 237 PLN

 

Procedura wizowa krok po kroku

Krok 1 - Kontakt z nami
Najwygodniejszym narzędziem kontaktu z nami jest wypełnienie poniższego formularza zapytania znajdującego się na każdej stronie prezentującej informacje o wizach do danego kraju.

Krok 2 - Przygotowanie dokumentów
Prosimy o skrupulatne przygotowanie dokumentów niezbędnych do uzyskania wizy. Nasi pracownicy, w przypadku wątpliwości, udzielą Tobie wszystkich informacji.

Krok 3 - Przesłanie dokumentów
Przesyłasz nam kurierem lub dostarczasz do biura komplet dokumentów na adres:
2Ways Sp. z o.o.
ul. Klaudyny 21
01-684 Warszawa
Tel. +48 22 243 43 00

Krok 4 - Faktura i płatność
Wystawiamy fakturę za usługę i czekamy na jej opłacenie. Wykonujemy działania w celu uzyskania dla Ciebie wizy.

Krok 5 - Wysyłamy wizę
Przesyłamy do Ciebie kurierem paszport z wbitą wizą (+ czasem inne dokumenty np. vouchery). Koszt kuriera doliczony jest do faktury (ponosi Klient).


jesteś zainteresowany bezpośrednim rozpoczęciem procedury ubiegania się o  wizę do Tajlandii

wypełnij poniższy formularz lub
skontaktuj się z nami telefonicznie: +48 22 243 43 00

Firma 2ways sp. z o.o. (partner portalu transAzja.pl) skontaktuje się z Tobą tak szybko jak to będzie możliwe
(od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00 - 17.00).

Formularz zapytania

Obsługą pośrednictwa wizowego zajmuje się wyłącznie firma 2ways sp. z o.o..
Portal transAzja nie ponosi odpowiedzialności za treść oferty oraz obsługę sprzedaży.

Informacje techniczne

ostatnia aktualizacja: piątek, 11 lip 2014
liczba odsłon: 147917 od 15 gru 2004

Komentarze i uwagi

Liczba komentarzy: 4
Krzysztof Ziarkowski

Witam !
Jestem osoby niesłyszący ... obecnie mieszkam w Szkocji. Chciałbym kilka pytania ! Planuje za rok (we wrześniu 2013) do Tajlandii za 3 dni... Czy prawda nie wymaga wiz ? Czy wystarczy paszport polskie ? Czy trzeba wypełnić deklarację wyjazdową i celę ?


z poważnieniem
Krzysztof Ziarkowski

Piotr Górecki

Witam jestemmłodym emerytem planuje wyjazd na stałe do Tajlandii jak jest mozliwosc dostania wizy na dłuzszy pobyt?

Jarosław Piądło

Witam! Czy Państwo pośredniczą w załatwianiu tajskiej retirement visa? Pozdr.

Jan Kowalski

W Pattayi w jednym miejscu koło 2nd road jest sklepik gdzie można kupić wizę na pół roku za 900zł. Wychodzi na to, że co pół roku taką wizę by trzeba było kupować, co wychodzi 150zł na miesiąc pobytu.

Dodaj swój komentarz - bo każdy ma przecież coś do powiedzenia...

Nie jesteś zalogowany. Aby uprościć dodawanie komentarzy oraz aby zdobywać punkty - zaloguj się

Imię i nazwisko *
E-mail *
Treść komentarza *
Przepisz kod z obrazka *
Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2014 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy