lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Delhi  
Mauzoleum Tadż MahalAgra, Indiefoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Zapraszamy na wyprawę samochodową do Omanu!
Booking.com

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu
     1 USD  1 EUR  1 PLN
ChinyCNY6,687,361,68
IndieINR67,2774,0616,91
IzraelILS3,864,250,97
MalezjaMYR4,044,451,02
RosjaRUB63,5970,0015,98
Sri LankaLKR149,30164,3537,52
SyriaSYP216,08237,8654,31
TajlandiaTHB35,1238,668,83
TurcjaTRY3,053,360,77
  wymagana wiza ambasada
w Polsce
Afganistan TAK TAK
Arabia Saudyjska TAK TAK
Armenia - TAK
Azerbejdżan TAK TAK
Bahrajn TAK -
Bangladesz TAK -
Bhutan TAK -
Brunei - -
Chiny TAK TAK
Filipiny - TAK
Gruzja - TAK
Hong Kong - -
Indie TAK TAK
Indonezja - TAK
Irak TAK TAK
Iran TAK TAK
Izrael - TAK
Japonia - TAK
Jemen TAK TAK
Jordania TAK -
Kambodża TAK -
Katar TAK TAK
Kazachstan TAK TAK
Kirgistan - -
Korea Północna TAK TAK
Korea Południowa - TAK
Kuwejt - TAK
Laos TAK -
Liban TAK TAK
Makau - -
Malediwy TAK -
Malezja - TAK
Mongolia - TAK
Nepal TAK -
Oman TAK -
Pakistan TAK TAK
Palestyna - -
Rosja TAK TAK
Singapur - -
Sri Lanka TAK TAK
Syria TAK TAK
Tadżykistan TAK -
Tajlandia - TAK
Tajwan - -
Timor Wschodni TAK -
Turcja TAK TAK
Turkmenistan TAK -
Uzbekistan TAK TAK
Wietnam TAK TAK
Zjednoczone Emiraty Arabskie - TAK

Zestawienie informacji na temat wymaganych zaświadczeń zdrowotnych, zalecanych szczepień ochronnych i zagrożeń chorobowych przy podróży do krajów Azji.


Miasta Azji

 Islāmābād

warto zobaczyć: 1
transport z Islāmābād: 0
dobre rady: 0

wybierz
[opinieCount] => 0

 Anjuna

warto zobaczyć: 1
transport z Anjuna: 0
dobre rady: 0

wybierz
[opinieCount] => 0

 Panaji

warto zobaczyć: 2
transport z Panaji: 1
dobre rady: 0

wybierz
[opinieCount] => 0

 Waranasi

warto zobaczyć: 1
transport z Waranasi: 3
dobre rady: 0

wybierz
[opinieCount] => 0

 Teheran

warto zobaczyć: 1
transport z Teheran: 0
dobre rady: 1

wybierz
[opinieCount] => 0

 New Delhi

warto zobaczyć: 23
transport z New Delhi: 2
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Agra

warto zobaczyć: 2
transport z Agra: 2
dobre rady: 7

wybierz
[opinieCount] => 0

 Goa Velha

warto zobaczyć: 4
transport z Goa Velha: 0
dobre rady: 0

wybierz
[opinieCount] => 0

Najnowsze artykuły

Flames of... Baku

Top of the top - Iran!

Oman - to zdecydowanie więcej niż jedyne państwo na literę "O".

Nepal - My first time

e-Tourist Visa do Indii - wyjaśniamy szczegóły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

 

wiza do Indii

informacje, adres ambasady



ostatnia aktualizacja: niedziela, 6 wrz 2015

Ambasada Republiki Indii

ul. Rejtana 15 m. 6/7
02-516 Warszawa
tel.: +48 (22) 540 00 00
indembwarsaw.pl

godziny urzędowania ambasady: 9:00- 17:00, poniedziałek - piątek

Sekcja wizowa

Obsługą wydawania wiz zajmuje się wyłącznie firma
BLS INTERNATIONAL VISA SERVICES-POLAND
ul. Rejtana 15 m, 7 piętro, lokal 13, 
02-516 Warszawa
tel: +48 (22) 542 41 90 (podany nr telefonu nie jest infolinią, dlatego też nie zawsze jest mozliwość odebrania telefonu)

godziny składania wniosków - 09:00- 13:00
godziny odbierania paszportów - 15:00-17:00
zapytania telefoniczne - w godzinach 10.00-13.00 i 15.00-17.00

UWAGA: Przedstawione poniżej informacje mogą ulegać zmianom. Dlatego też wskazane jest osobiste skontaktowanie się z placówką dyplomatyczną danego kraju.

Uwagi:

  • Od 15 sierpnia 2015 roku, obywatele Polski mogą aplikować o tzw. "e-Tourist Visa". Polega to na tym, że wniosek wizowy wraz z opłatą wizową składa się on-line. Na tej postawie otrzymuje się pewnego rodzaju promesę wizową, z którą to wylatuje się do Indii. Właściwa wiza wydawana jest już na terytorium Indii, po lądowaniu w jednym z 16 wyznaczonych portów lotniczych.
    Czytaj więcej na ten temat
  • Złagodzeniu uległ też kłopotliwy wymóg zbierania danych biometrycznych w siedzibie BLS International Visa Services - Poland. Z obowiązku tego zostały zwolnione 4 grupy aplikujących:
    - wnioskodawcy poniżej 12-tego i powyżej 70-tego roku życia,
    - posiadacze paszportów dyplomatycznych
    - grupy turystyczne zorganizowane przez touroperatorów / biura podróży
    osoby przesyłające wnioski pocztą lub aplikujące przez osoby trzecie,
  • Dokumenty wizowe można przesyłać pocztą lub kurierem na adres Biuro BLS International Visa Services - Poland. Taki sposób aplikowania nie wymaga osobistego stawiennictwa w Warszawie, celem pobrania danych biometrycznych.
  • Ponownej zmianie ulega procedura obioru paszportu z biura wizowego. Dokumenty mogą odbierać osoby fizyczne (inne niż aplikujący), wyłącznie na podstawie przesłanego upoważnienia. Biuro BLS International Visa Services - Poland, może też odesłać gotowy paszport na wskazany wcześniej przez aplikującego adres, wyłącznie za pośrednictwem współpracującej z nimi firmy kurierskiej. Taka usługa musi być wcześniej zadeklarowana przez aplikujacego oraz opłacona kwotą dodatkowych 25 PLN już na etapie składania wniosku. 
  • Biuro BLS International Visa Services - Poland wprowadziło usługę powiadamiania o statusie wniosku za pośrednictwem SMS. Taka usługa wiąże się z dodatkową opłatą w kwocie 1,5 PLN, płatną przy składaniu wniosku.
  • Wniesione opłaty wizowej nie podlegają zwrotowi, niezależnie od tego czy wiza zostanie przyznana, czy nie.
  • Czas oczekiwania na wizę wynosi obecnie minimum 7 dni roboczych! 
  • Wnioski wizowe należy wypełniać wyłącznie on-line. Nie ma możliwości otrzymania i ręcznego wypełnienia wniosku.
  • Od dnia 23 listopada 2012 roku został zniesiony kłopotliwy przepis wymagający dwumiesięcznego odstępu pomiędzy wjazdami na teren Indii dla osób podróżujących na wizie turystycznej. 
  • Wydaje się, że obecnie rodzaj i krotność wizy jest przyznawany zgodnie z tym o jaki rodzaj wizy aplikujemy. 
  • W przypadku większej ilości aplikacji składanych na raz, ambasada prosi aby dołączyć kopię biletu lotniczego do każdego formularza wniosku wizowego.
  • Dzieci poniżej 18 roku życia do wniosków muszą mieć dołączone kopie paszportów obojga rodziców oraz deklarację napisaną po angielsku, że rodzice biorą odpowiedzialność za swoje dziecko podczas podróży.
  • Ambasada sugeruje, aby aplikować o wizę miesiąc przed planowaną podróżą i nie wcześniej niż 2 miesiące przed planowaną datą podróży,
  • Jeśli osoby ubiegające się o wizę indyjską posiadają drugi paszport innej narodowości Ambasada prosi o skan dołączony do wniosku.
  • Osoby których praca dotyczy usług rządowych (Government services) muszą dołączyć do wniosku pismo w języku angielskim na papierze firmowym z podpisanymi przełożonych, że jadą w celu turystycznym, a nie biznesowym i nie będą w Indiach wykonywać żadnej pracy. 
  • Osoby, pracujące jako dziennikarze lub w zawodzie związanym z mediami lub reklamą, muszą aplikować o wizę dziennikarską (journalist) (Nawet jeśli wybierają się turystycznie). Koszt takiej Wizy to 416 PLN. Do wniosku wizowego należy dodatkowo dołączyć wypełnione pismo.
  • Osoby, które pracują w istytucjach takich jak wojsko, policja, straż miejska i zostanie to wykazane  na wniosku, muszą dołączyć dodatkowo wpełnione pismo.
  • Osoby posiadające spółmałżonka o narodowości Hinduskiej muszą aplikować o wizę Entry, dołączyć również do tego dokumenty, akt małżeństwa (potwierdzonę przez MZ) oraz kopię paszportu, jeśli chodzi o dzieci to również proszę dołączyć dokumenty, akt urodzenia i kopie paszportów rodzica o narodowości hinduskiej.  
  • Wypełniając wniosek wizowy, należy zwrócić szczególną uwagę na imiona. Ich liczba oraz brzmienie muszą być identyczne z tymi w paszporcie. Zatem jeżeli ktoś w paszporcie ma wpisane dwa imiona, dokładnie takie musi podać we wniosku wizowym.

Rodzaje wiz:

e-Tourist Visa (eTV)

Kto może aplikować o e-Tourist Visa:

  • Wydawana dla osób udających się do Indii w celach turystycznych, okazjonalych odwiedzin bliskich czy znajomych, okazjonalnej wizyty biznesowej czy krótkotrwałego leczenia medycznego.
  • Możliwość aplikowania o e-Tourist Visa nie przysługuje posiadaczom paszportów dyplomatycznych oraz oficjalnych, jak również osobom wpisanym do paszportu innych osób.
  • O e-Tourist Visa można aplikować nie więcej niż 2 razy w ciągu roku.

Właściwości e-Tourist Visa:

  • e-Tourist Visa jest wydawana na 30 dni, liczonych od daty wjazdu do Indii,
  • e-Tourist Visa pozwala na 1 wjazd na teren Indii,
  • Nie ma możliwości przedłużenia ważności e-Tourist Visa, jak również nie ma możliwości jej zmiany na inny rodzaj wizy.
  • e-Tourist Visa jest wydawana po przylocie do Indii, na podstawie promesy wizowej (po uprzednim aplikowaniu on-line) w każdym z 16 wyznaczonych, międzynarodowych portów lotniczych. Są to: Ahmedabad, Amritsar, Bengaluru, Chennai, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Tiruchirapalli, Trivandrum i Varanasi
  • Wyjazd z terytorium Indii możliwy jest natomiast przez każdy posterunek graniczny w Indiach (dotyczy to także granic lądowych i morskich),
  • Aplikować o e-Tourist Visa można nie wcześniej nż na 30 dni i nie później niż na 4 dni przed planowaną datą lądowania w Indiach.

Wymagane dokumenty:

  • Wypełniony on-line wniosek wizowy
  • Paszport ważny przynajmniej 6 miesięcy od daty planowanego wjazdu do Indii, zawierający przynajmniej 2 wolne strony,
  • Skan pierwszej strony paszportu (strony ze zdjęciem) - musi być zapisany w formacie PDF oraz ważyć nie więcej niż 1MB,
  • Zeskanowana fotografia paszportowa - musi przedstawiać twarz osoby aplikującej skierowaną na wprost, na jasnym tle. Zdjęcie musi być kwadratowe (taka sama wysokość i szerokość), o boku minimum 350px, prezentujące twarz od czubka głowy do spodu brody. Bez ramki. Zdjęcie musi być przesłane w formacie JPG i ważyć nie więcej niż 1MB,
    Uwaga: można wysłać zeskanowane zwykłe, prostokątne zdjęcie paszportowe. W trakcie wypełniania wniosku, będzie możliwość automatycznego dopasowania fotografii do zadanych wymiarów.
  • Bilet powrotny lub inny dokument zaświadczający o planowanym opuszczeniu Indii

Cena:

  • 60 USD
  • Cena nie uwzględnia dodatkowych, bankowych opłat prowizyjnych. 
  • Opłatę za e-Tourist Visa wnosi się elektronicznie, za pomocą karty kredytowej lub debetowej, nie później niż na 4 dni przed planowaną datą wjazdu na teren Indii. Wniesienie opłaty po tym terminie będzie skutkowało odrzuceniem aplikacji.
  • Wniesienie opłaty wizowej nie jest równoznaczene z gwarancją uzyskania wizy. Raz wniesiona opłata nie podlega zwrotowi,
  • Trzykrotna nieudana próba płatności będzie powodowała zablokowanie konta na 4 godziny, po upływie których będzie trzeba rozpocząć proces aplikowania od początku,

Procedura aplikowania o e-Tourist Visa:

  1. Przygotowujemy skan zdjęcia,
  2. Przygotowujemy skan głównej strony paszportu,
  3. Wypełniamy i wysyłamy wniosek wizowy on-line (otworzy się gdy klikniemy w "e-Tourist Visa Application"), dołączając do niego skan zdjęcia oraz pierwszej strony paszportu,
  4. Dokonujemy płatności on-line,
  5. Po rozpatrzeniu wniosku, na podany w zgłoszeniu adres e-mail zostanie nam przysłana promesa wizowa (eTV). Należy ją wydrukować i zabrać ze sobą w podróż do Indii
  6. Na podstawie (eTV), na jednym z 16 wyznaczonych lotnisk w Indiach zostanie nam wklejona do paszportu właściwa wiza. 

Uwagi:

  • e-Tourist Visa jest formą rozszerzenia i ułatwienia procedury wizowej do Indii. Jeżeli ktoś nie podlega pod wyżej opisane właściwości ubiegania się o wizę, lub jego pobyt w Indiach będzie dłuższy lub na innych warunkach, w tej sytuacji musi aplikować o wizę w placówce przy Ambasadzie Indii w Warszawie.

 

Turystyczna (jedno- dwu- lub wielokrotnego wjazdu)

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line egzemplarz wniosku wizowego (otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleić fotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • Paszport ważny przez pół roku od momentu składania wniosku, z przynajmniej dwiema pustymi stronami na wizę,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony.
  • czas oczekiwania na wizę:przynajmniej 7 dni roboczych.
  • Czas na jaki wiza jest wydawana to na ogół 3 miesiące w zależności od czasu trwania podróży. Znowu zaczęto wydawać wizy wielokrotnego wjazdu, ważne pół roku.
  • Wiza ważna jest od dnia wydania, a nie przyjazdu do Indii.
  • Wiza turystyczna jest nieprzedłużalna.
  • cena: 232 PLN

 

Biznesowa

  • Wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii w celach biznesowych (spotkania/negocjacje biznesowe; podpisanie/aktualizacja umowy z firmą indyjską; kontrola produktów; kupno produktów; badanie rynku; udział w szkoleniu)
  • Dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • wypełniony on-line i następnie wydrukowany egzemplarz wniosku wizowego(otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, zawierający co najmniej jedną wolną stronę,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony,
    • zaproszenie z firmy indyjskiej zawierające informacje o planowanej wizycie obcokrajowca oraz zobowiązanie, że firma będzie odpowiedzialna za zaproszoną osobę w trakcie jej pobytu w Indiach;
    • zaproszenie musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pięczątką firmową; przedłożone zaproszenie może być wydrukowanym skanem lub kopią oryginału.
    • Pismo delegujące z firmy, w której aplikujący jest zatrudniony, zawierające informacje o planowanej wizycie w Indiach oraz zobowiązanie, że firma będzie odpowiedzialna za pracownika w czasie jego pobytu w Indiach. Pismo musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową.
  • Czas na jaki wiza jest wydawana to maksimum 3 miesiące (okres ten może być krótszy i zależy od decyzji Konsulatu).
  • Ambasada wymaga aby na minimum 2 tygodnie przed lotem aplikować o wizę
  • Cena: 715 PLN

 

Wiza dla stażystów AIESEEC

Wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii na staż/praktyki

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line i nastepnie wydrukowany egzemplarz wniosku wizowego (otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego, ,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, z przynajmniej jedną wolną stroną,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony.
  • Poza tym wymaga się:
    • Pismo z AIESEC Polska zawierające ofertę stażu/praktyk
    • Pismo z AIESEC Polska potwierdzające przyjęcie wnioskodawcy na staż/praktyki; pismo musi być podpisane przez wnioskodawcę
    • Zaproszenie z firmy lub organizacji indyjskiej, napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę, opieczętowane pieczątką firmową oraz zawierające dokładne informacje odnośnie stażu/praktyk i czasie ich trwania.
    • Kopia rejestracji firmy lub organizacji indyjskiej w Indiach
    • Pismo z AIESEC India zawierające dokładne informacje o stażu/praktykach
    • Pismo z AIESEC India potwierdzające, że firma lub organizacja indyjska zgodziła się przyjąć wnioskodawcę na staż/praktyki
  • Czas na jaki wiza jest wydawana zależy od uzyskanych listów (zaproszeń)
  • Cena: 715 PLN

 

Tranzytowa

Przejazd przez Indie; nie wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii w celach turystycznych

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line egzemplarz wniosku wizowego(otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, zawierający co najmniej jedną wolną stronę
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu na dalszą podróż.
  • Poza tym w szczególnych wypadkach:
    • kopia książeczki marynarskiej (w przypadku marynarzy)
    • Pismo z firmy, w której wnioskodawca jest zatrudniony, wyjaśniające powód aplikowania o wizę tranzytową; pismo musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową (w przypadku marynarzy)
    • Pismo od indyjskiego agenta zawierające informacje o pobycie w Indiach; pismo musi być zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową (w przypadku marynarzy)
  • Ważna jest 15 dni od momentu jej wydania.
  • cena: 140 PLN

Dodatkowe informacje

  • Kierowcy muszą posiadać międzynarodowe prawo jazdy.
  • W przypadku aplikacji o inne rodzaje wiz, np.: studencką, pracowniczą, prasową, wjazdową, badawczą należy się skontaktować indywidualnie, w celu uzyskania informacji.

  • Opublikuj na:

Informacje techniczne

ostatnia aktualizacja: niedziela, 6 wrz 2015
liczba odsłon: 160427 od 15 gru 2004

Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2016 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy