lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Delhi  
Mauzoleum Tadż MahalAgra, Indiefoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
wyjazd do Chin - zaprasza transAzja.pl - lipiec 2015, 16 dni

Szukaj Hoteli:

Cel podróży

Od

Do

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu
     1 USD  1 EUR  1 PLN
ChinyCNY6,176,911,66
IndieINR61,6368,9816,60
IzraelILS4,004,481,08
MalezjaMYR3,624,050,97
RosjaRUB61,2968,5916,51
Sri LankaLKR136,22152,4536,69
SyriaSYP203,90228,1954,92
TajlandiaTHB32,4236,288,73
TurcjaTRY2,522,810,68
  wymagana wiza ambasada
w Polsce
Afganistan TAK TAK
Arabia Saudyjska TAK TAK
Armenia - TAK
Azerbejdżan TAK TAK
Bahrajn TAK -
Bangladesz TAK -
Bhutan TAK -
Brunei - -
Chiny TAK TAK
Filipiny - TAK
Gruzja - TAK
Hong Kong - -
Indie TAK TAK
Indonezja TAK TAK
Irak TAK TAK
Iran TAK TAK
Izrael - TAK
Japonia - TAK
Jemen TAK TAK
Jordania TAK -
Kambodża TAK -
Katar TAK TAK
Kazachstan TAK TAK
Kirgistan - -
Korea Północna TAK TAK
Korea Południowa - TAK
Kuwejt - TAK
Laos TAK -
Liban TAK TAK
Makau - -
Malediwy TAK -
Malezja - TAK
Mongolia - TAK
Nepal TAK -
Oman TAK -
Pakistan TAK TAK
Palestyna - -
Rosja TAK TAK
Singapur - -
Sri Lanka TAK TAK
Syria TAK TAK
Tadżykistan TAK -
Tajlandia - TAK
Tajwan - -
Timor Wschodni TAK -
Turcja TAK TAK
Turkmenistan TAK -
Uzbekistan TAK TAK
Wietnam TAK TAK
Zjednoczone Emiraty Arabskie TAK TAK

Zestawienie informacji na temat wymaganych zaświadczeń zdrowotnych, zalecanych szczepień ochronnych i zagrożeń chorobowych przy podróży do krajów Azji.


Miasta Azji

 Stambuł

warto zobaczyć: 38
transport z Stambuł: 2
dobre rady: 40

wybierz
[opinieCount] => 0

 Tajpej

warto zobaczyć: 22
transport z Tajpej: 10
dobre rady: 39

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 4
dobre rady: 61

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pokhara

warto zobaczyć: 9
transport z Pokhara: 1
dobre rady: 9

wybierz
[opinieCount] => 0

 New Delhi

warto zobaczyć: 23
transport z New Delhi: 2
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

 Jerozolima

warto zobaczyć: 9
transport z Jerozolima: 3
dobre rady: 12

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Katmandu

warto zobaczyć: 14
transport z Katmandu: 3
dobre rady: 21

wybierz
[opinieCount] => 0

Najnowsze artykuły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Wiza do Zjednoczonych Emiratów Arabskich na lotnisku

Plaża Negombo - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Nilaveli - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

Plaża Goyambokka - najpiękniejsze plaże Sri Lanki

transAzja Dolpo Trekking 2013 - statystyka wyprawy

 

wiza do Indii

informacje, adres ambasady



ostatnia aktualizacja: niedziela, 1 lut 2015

Ambasada Republiki Indii

ul. Rejtana 15 m. 6/7
02-516 Warszawa
tel.: +48 (22) 540 00 00
indembwarsaw.pl

godziny urzędowania ambasady: 9:00- 17:00, poniedziałek - piątek

Sekcja wizowa

Obsługą wydawania wiz zajmuje się wyłącznie firma
BLS INTERNATIONAL VISA SERVICES-POLAND
ul. Rejtana 15 m, 7 piętro, lokal 13, 
02-516 Warszawa
tel: +48 (22) 542 41 90 (podany nr telefonu nie jest infolinią, dlatego też nie zawsze jest mozliwość odebrania telefonu)

godziny składania wniosków - 09:00- 13:00
godziny odbierania paszportów - 15:00-17:00
zapytania telefoniczne - w godzinach 10.00-13.00 i 15.00-17.00

UWAGA: Przedstawione poniżej informacje mogą ulegać zmianom. Dlatego też wskazane jest osobiste skontaktowanie się z placówką dyplomatyczną danego kraju.

Uwagi:

  • Od 1 lutego 2015 roku, znacząco uległa zmianie procedura aplikowania o wizę do Indii.
    W myśl nowych przepisów, osoby ubiegające się o wizę są zobowiązane udostępnić swoje dane biometryczne (odciski palców i zdjęcie twarzy) wraz z wnioskiem składanym w BLS India Visa Center lub w Ambasadzie Indii w Warszawie. Wnioski wizowe nie będą rozpatrywane do czasu przekazania danych biometrycznych. Oznacza to obowiązek osobistego stawienia się w placówce w Warszawie, celem aplikowania o każdy rodzaj wizy. Dzieci do 12 roku życia oraz osoby starsze (powyżej 70 roku życia) nie są zobowiązane do udostępniania swoich danych biometrycznych na miejscu.
  • Zmianie ulega też procedura obioru paszportu. Od 1 lutego 2015 roku, paszporty wraz z wizą przekazywane będą właścicielom wyłącznie za pośrednictwem kuriera organizowanego przez firmę BLS. Do ceny każdego wniosku proszę doliczyć 25 zł. Nie będzie możliwości odbioru paszportów osobiście, bądź indywidualne organizowanie kuriera przez osoby składające.
  • Od 1 lutego 2015, wrozsła opłata wizowa dla każdego rodzaju wiz wrosła o kolejne 25 PLN. Zatem Koszt wizy turystycznej ze wszystkimi opłatami wynosi obecnie 257 PLN.
  • Wraz z opłatą wizową wnioskodawcy są zobowiązani uiścić opłatę w wysokości 40zł z tytułu kosztów obsługi. Oraz od 1 lutego 2015 25zł za wsłanie paszportu kurierem Opłaty te nie podlegają zwrotowi, niezależnie od tego czy wiza zostanie przyznana, czy nie.
  • Czas oczekiwania na wizę wynosi obecnie minimum 5 -7 dni roboczych! 
  • Wnioski wizowe należy wypełniać wyłącznie on-line. Nie ma możliwości otrzymania i ręcznego wypełnienia wniosku.
  • Od dnia 23 listopada 2012 roku został zniesiony kłopotliwy przepis wymagający dwumiesięcznego odstępu pomiędzy wjazdami na teren Indii dla osób podróżujących na wizie turystycznej. 
  • Wydaje się, że obecnie rodzaj i krotność wizy jest przyznawany zgodnie z tym o jaki rodzaj wizy aplikujemy. 
  • W przypadku większej ilości aplikacji składanych na raz, ambasada prosi aby dołączyć kopię biletu lotniczego do każdego formularza wniosku wizowego.
  • Dzieci poniżej 18 roku życia do wniosków muszą mieć dołączone kopie paszportów obojga rodziców
  • Ambasada sugeruje aby aplikować o wizę miesiąc przed planowaną podróżą.
  • Jeśli osoby ubiegające się o wizę indyjską posiadają drugi paszport innej narodowości Ambasada prosi o skan dołączony do wniosku.
  • Osoby których praca dotyczy usług rządowych (Government services) muszą dołączyć do wniosku pismo w języku angielskim na papierze firmowym z podpisanymi przełożonych że jadą w celu turystycznym a nie biznesowym i nie będą w Indiach wykonywać żadnej pracy. 
  • Osoby, pracujące jako dziennikarze lub w zawodzie związanym z mediami lub reklamą, muszą aplikować o wizę dziennikarską (journalist) (Nawet jeśli wybierają się turystycznie). Koszt takiej Wizy to 441 PLN. Do wniosku wizowego należy dodatkowo dołączyć wypełnione pismo.
  • Osoby, które pracują w istytucjach takich jak żołnierze, policjant, straż miejscka i zostanie to wypełnione na wniosku muszą dołączyć dodatkowo wpełnione pismo.
  • Osoby posiadające spółmałżonka o narodowości Hinduskiej muszą aplikować o wizę Entry, dołączyć również do tego dokumenty, akt małżeństwa (potwierdzonę przez MZ) oraz kopię paszportu, jeśli chodzi o dzieci to również proszę dołączyć dokumenty, akt urodzenia i kopie paszportów rodzica o narodowości hinduskiej.  

Rodzaje wiz:


Turystyczna (jedno- lub dwukrotnego wjazdu)

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line egzemplarz wniosku wizowego (otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • Paszport ważny przez pół roku od momentu składania wniosku, z przynajmniej dwiema pustymi stronami na wizę,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony.
  • czas oczekiwania na wizę:przynajmniej 5 dni roboczych.
  • Czas na jaki wiza jest wydawana to na ogół 3 miesiące w zależności od czasu trwania podróży. Znowu zaczęto wydawać wizy wielokrotnego wjazdu, ważne pół roku.
  • Wiza ważna jest od dnia wydania, a nie przyjazdu do Indii.
  • Wiza turystyczna jest nieprzedłużalna.
  • cena: 257 PLN

 

Biznesowa

  • Wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii w celach biznesowych (spotkania/negocjacje biznesowe; podpisanie/aktualizacja umowy z firmą indyjską; kontrola produktów; kupno produktów; badanie rynku; udział w szkoleniu)
  • Dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • wypełniony on-line i następnie wydrukowany egzemplarz wniosku wizowego(otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, zawierający co najmniej jedną wolną stronę,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony,
    • zaproszenie z firmy indyjskiej zawierające informacje o planowanej wizycie obcokrajowca oraz zobowiązanie, że firma będzie odpowiedzialna za zaproszoną osobę w trakcie jej pobytu w Indiach;
    • zaproszenie musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pięczątką firmową; przedłożone zaproszenie może być wydrukowanym skanem lub kopią oryginału.
    • Pismo delegujące z firmy, w której aplikujący jest zatrudniony, zawierające informacje o planowanej wizycie w Indiach oraz zobowiązanie, że firma będzie odpowiedzialna za pracownika w czasie jego pobytu w Indiach. Pismo musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową.
  • Czas na jaki wiza jest wydawana to maksimum 3 miesiące (okres ten może być krótszy i zależy od decyzji Konsulatu).
  • Ambasada wymaga aby na minimum 2 tygodnie przed lotem aplikować o wizę
  • Cena: 740 PLN

 

Wiza dla stażystów AIESEEC

Wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii na staż/praktyki

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line i nastepnie wydrukowany egzemplarz wniosku wizowego (otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego, ,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, z przynajmniej jedną wolną stroną,
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu w obie strony.
  • Poza tym wymaga się:
    • Pismo z AIESEC Polska zawierające ofertę stażu/praktyk
    • Pismo z AIESEC Polska potwierdzające przyjęcie wnioskodawcy na staż/praktyki; pismo musi być podpisane przez wnioskodawcę
    • Zaproszenie z firmy lub organizacji indyjskiej, napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę, opieczętowane pieczątką firmową oraz zawierające dokładne informacje odnośnie stażu/praktyk i czasie ich trwania.
    • Kopia rejestracji firmy lub organizacji indyjskiej w Indiach
    • Pismo z AIESEC India zawierające dokładne informacje o stażu/praktykach
    • Pismo z AIESEC India potwierdzające, że firma lub organizacja indyjska zgodziła się przyjąć wnioskodawcę na staż/praktyki
  • Czas na jaki wiza jest wydawana zależy od uzyskanych listów (zaproszeń)
  • Cena: 740 PLN

 

Tranzytowa

Przejazd przez Indie; nie wydawana osobom, które zamierzają wyjechać do Indii w celach turystycznych

  • dokumenty niezbędne do ubiegania się o wizę:
    • 1 wypełniony on-line egzemplarz wniosku wizowego(otworzy się gdy klikniemy w "Online Visa Application"). Wypełniony on-line wniosek należy wydrukować, podpisać w 2 miejscach, nakleićfotografię i dostarczyć do Sekcji Wizowej Ambasady Indii w Warszawie.
    • Jedno kolorowe zdjęcie paszportowe (3,5 x 4,5 cm), wklejone do formularza wniosku wizowego,
    • paszport ważny co najmniej 1 rok, zawierający co najmniej jedną wolną stronę
    • kopia potwierdzonej rezerwacji na samolot lub biletu na dalszą podróż.
  • Poza tym w szczególnych wypadkach:
    • kopia książeczki marynarskiej (w przypadku marynarzy)
    • Pismo z firmy, w której wnioskodawca jest zatrudniony, wyjaśniające powód aplikowania o wizę tranzytową; pismo musi być napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową (w przypadku marynarzy)
    • Pismo od indyjskiego agenta zawierające informacje o pobycie w Indiach; pismo musi być zaadresowane do Ambasady Indii w Warszawie, napisane na papierze firmowym, w języku angielskim, podpisane przez uprawnioną osobę oraz opieczętowane pieczątką firmową (w przypadku marynarzy)
  • Ważna jest 15 dni od momentu jej wydania.
  • cena: 165 PLN

Dodatkowe informacje

  • Kierowcy muszą posiadać międzynarodowe prawo jazdy.
  • W przypadku aplikacji o inne rodzaje wiz, np.: studencką, pracowniczą, prasową, wjazdową, badawczą należy się skontaktować indywidualnie, w celu uzyskania informacji.

  • Opublikuj na:

Informacje techniczne

ostatnia aktualizacja: niedziela, 1 lut 2015
liczba odsłon: 128683 od 15 gru 2004

Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2015 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone

Nasi partnerzy