lub
w jakim celu? zapamiętaj mnie
 
Warszawa
Hanoi  
Ruch ulicznyHanoi, Wietnamfoto: Krzysztof Stępieńźródło: transazja.pl
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Booking.com

Najnowsze artykuły

Flames of... Baku

Top of the top - Iran!

Oman - to zdecydowanie więcej niż jedyne państwo na literę "O".

Nepal - My first time

e-Tourist Visa do Indii - wyjaśniamy szczegóły

Stambuł z zupełnie innej perspektywy

Cud w indyjskiej Agrze na miarę drugiego Taj Mahal

Do Mongolii bez wizy

Muktinath (Jomsom) Trekking - profil wysokości i statystyka

Bezpłatne wycieczki po Dosze dla pasażerów Qatar Airways

Do Indonezji bez wizy

Wiza do Indii wydawana już na lotnisku?

Poznaj Azję Centralną oglądając animowane filmy

Co wiesz o Azji Centralnej?

Bilet na indyjski pociąg tylko na 60 dni przed odjazdem?

Turkish Airlines poleci do Kathmandu!

Sri Lanka power cuts - wrong oil blamed

Lakhimpur: Unanswered questions in India sisters' hanging

Typhoon Noru: Five rescuers dead as typhoon hits Philippines

Shinzo Abe: Why a state funeral for slain ex-PM is controversial

Kerala lottery: India jackpot winner fed up with requests for help

Covid: The Chinese artist filming PCR tests inside his mouth

North Korea fires suspected ballistic missile into sea

Abe funeral: Japan asks why state event is costing more than the Queen's

South Korean President Yoon Suk-yeol denies US insult caught on hot mic

China Tangshan attack: Man who attacked female diners jailed for 24 years

Influential Sunni Muslim cleric Yusuf al-Qaradawi dies aged 96

Iran protests: Raisi to 'deal decisively' with widespread unrest

Iran protests: US to ease internet curbs for Iranians

People smuggler: I get clients to sign a waiver

Iran unrest: What's going on with Iran and the internet?

Palestinian anger at possible UK Jerusalem embassy move

Iran grapples with most serious challenge in years

Ukraine war: Crown prince crucial in Ukraine prisoner deal, Saudis say

Dozens of migrants killed as boat sinks off Syrian coast

Iran: CNN cancels interview with Iranian president over headscarf demand

Miasta Azji

 Xi'an

warto zobaczyć: 10
transport z Xi'an: 2
dobre rady: 19

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pekin

warto zobaczyć: 27
transport z Pekin: 5
dobre rady: 60

wybierz
[opinieCount] => 0

 Pokhara

warto zobaczyć: 9
transport z Pokhara: 1
dobre rady: 9

wybierz
[opinieCount] => 0

 Katmandu

warto zobaczyć: 14
transport z Katmandu: 3
dobre rady: 21

wybierz
[opinieCount] => 0

 Stambuł

warto zobaczyć: 38
transport z Stambuł: 2
dobre rady: 40

wybierz
[opinieCount] => 0

 Hua Shan

warto zobaczyć: 8
transport z Hua Shan: 3
dobre rady: 18

wybierz
[opinieCount] => 0

 New Delhi

warto zobaczyć: 23
transport z New Delhi: 2
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Szanghaj

warto zobaczyć: 18
transport z Szanghaj: 1
dobre rady: 37

wybierz
[opinieCount] => 0

 Jerozolima

warto zobaczyć: 9
transport z Jerozolima: 3
dobre rady: 12

wybierz
[opinieCount] => 0

 Tajpej

warto zobaczyć: 22
transport z Tajpej: 11
dobre rady: 39

wybierz
[opinieCount] => 0

Powiadomienia

Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu

Dołącz do nas!


 
 
  •  Wietnam
     kursy walut
     VND
     PLN
     USD
     EUR
  •  Wietnam
     wiza i ambasada
    Wietnam
    ambasada w Polscetak
    wymagana wizatak
    250 PLN - wielokrotna do 14 dni
    Najmniejsza
    prowizja w Polsce!
    77 PLN normalnie - od 3 dni roboczych sprawdź szczegóły

Kuchnia wietnamska: Nie tylko sajgonki!

niedziela, 23 lip 2006
  • copyright: © Środowisko „Cau Vong”
  • dotyczy:  

Kuchnia to podstawa kultury i duma narodowa Wietnamczyków. Dzieli się na trzy duże regiony, ze stolicami w Hanoi, Hue i Sajgonie. Jej podstawą są ryż, makaron (fasolowy, ryżowy, sojowy i maniokowy) oraz sałatki i surówki z świeżych lub kiszonych warzyw, podawane do każdego posiłku. Głównie używa się ogórki, marchewkę, kalarepę oraz seler. Wietnamczycy lubią dania duszone i gotowane na parze i raczej rzadko używają sosu sojowego, zastępując go rybnym.

Kuchnia wietnamska charakteryzuje się niezwykłym wyrafinowaniem smaku i estetyką podania, co ma swoje źródła w tzw. kuchni cesarskiej, w której liczyły się przede wszystkim różnorodność i dekoracyjność serwowanych potraw. Tradycja ta jest wciąż żywa podczas świąt, wesel i ważnych rocznic, kiedy to podaje się jak największą ilość małych, pysznych dań.

Najpopularniejszymi zupami są bambusowa oraz pho, z makaronem ryżowym. Natomiast na deser podaje się często suszone owoce lotosu ugotowane z cukrem, miąższ młodego kokosu, gotowaną fasolkę pachnącą jaśminem oraz pomelo. Zgodnie z zasadami kuchni wietnamskiej także słynne sajgonki (czyli nem) nie są zbyt podobne do tych, które sprzedaje się w budkach w Polsce. Te prawdziwe są bowiem wielkości małego palca.

Pomimo różnorodnych wpływów kulturowych, Wietnam zachował swoją odrębność kulinarną. Kolonialna Francja pozostawiła po sobie jedynie kiełbaskę i bagietkę, a jedynymi wspólnymi elementami w kuchni chińskiej i wietnamskiej są właściwie wok i pałeczki. Lekka i kolorowa kuchnia wietnamska stanowi więc o oryginalności i wyjątkowości swojego narodu, rozsianego często po całym świecie.


Przepisy

Nem (Sajgonki) z farszem warzywnym

Autor: Magdalena Zubrzycka

Składniki:

  • Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)

Farsz:

  • po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
  • kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza


Zupa wietnamska pho

Autor: Vu Khanh Tuyet

Składniki:

  • 2 duże kości wołowe (z udźca)
  • 2 korpusy kurczaka
  • 2 cebule
  • kawałek (5 cm) korzenia imbiru
  • makaron ryżowy lub sojowy
  • ugotowane mięso wołowe lub mięso kurczaka
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Sposób przyrządzania:

Kości i korpusy kurczaka dokładnie umyj, zalej zimną wodą, zagotuj, usuń powstałą na powierzchni pianę. Cebulę upiecz na grillu lub przyrumień nad płomieniem, dodaj do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obierz, również przyrumień nad płomieniem lub upiecz na grillu. Rozgnieć go i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu około 5 godzin, a potem przecedź. Oddzielnie ugotuj makaron ryżowy (przepis na opakowaniu) i włóż do zupy. Do zupy dodaj też ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso wołowe lub kurczaka. Posyp listkami świeżej kolendry i szczypiorem dymki. Podawaj z cząstkami cytryny oraz octem przyprawionym czosnkiem i ostrą papryką.

Owoce w syropie - deser wietnamski

Autor: Vu Khanh Tuyet

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 1 szklanka owoców liczi (z puszki)

Sposób przyrządzania:

Wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, gotuj, aż połowa odparuje i powstanie syrop. Ostudź, wymieszaj z sherry i sokiem. Obierz pomarańczę, powycinaj cząstki. Wymieszaj z ananasami i liczi, polej syropem.

Latasz samolotami? Chcesz dowiedzieć się ile godzin spędziłeś łącznie w powietrzu? Jaki pokonałeś dystans i ile razy okrążyłeś równik? Do jakich krajów latałeś i jakimi samolotami...? Zobacz nową funkcjonalność transAzja.pl: Mapa Podróży
Narzędzie pozwala na zapisanie w jednym miejscu zrealizowanych podróży lotniczych, naniesienie ich tras na mapie oraz budowanie statystyk. Wypróbuj już teraz!






  • Opublikuj na:
Informuj mnie o nowych, ciekawych artykułach zapisz mnie!
Przeczytałeś tekst? Oceń go dla innych!
 0 / 5 (0)użyteczność tego tekstu, czyli czy był pomocny
 0 / 5 (0)styl napisania, czyli czy fajnie się czytało
Łączna liczba odsłon: 19884 od 23.07.2006

Komentarze

Dodaj swój komentarz - bo każdy ma przecież coś do powiedzenia...

Nie jesteś zalogowany. Aby uprościć dodawanie komentarzy oraz aby zdobywać punkty - zaloguj się

Imię i nazwisko *
E-mail *
Treść komentarza *



Newsletter Informujcie mnie o nowych, ciekawych
materiałach publikowanych w portalu



transAzja.pl to serwis internetowy promujący indywidualne podróże po Azji. Przez wirtualny przewodnik po miastach opisuje transport, zwiedzanie, noclegi, jedzenie w wielu lokalizacjach w Azji. Dzięki temu zwiedzanie Chin, Indii, Nepalu, Tajlandii stało się prostsze. Poza tym, transAzja.pl prezentuje dane klimatyczne sponad 3000 miast, opisuje zalecane szczepienia ochronne i tropikalne zagrożenia chorobowe, prezentuje też informacje konsularne oraz kursy walut krajów Azji. Pośród usług dostępnych w serwisie są pośrednictwo wizowe oraz tanie bilety lotnicze. Dodatkowo dzięki rozbudowanemu kalendarium znaleźć można wszystkie święta religijnie i święta państwowe w krajach Azji. Serwis oferuje także możliwość pisania travelBloga oraz publikację zdjęć z podróży.

© 2004 - 2022 transAzja.pl, wszelkie prawa zastrzeżone