Kuchnia wietnamska: Nie tylko sajgonki!
Kuchnia to podstawa kultury i duma narodowa Wietnamczyków. Dzieli się na trzy duże regiony, ze stolicami w Hanoi, Hue i Sajgonie. Jej podstawą są ryż, makaron (fasolowy, ryżowy, sojowy i maniokowy) oraz sałatki i surówki z świeżych lub kiszonych warzyw, podawane do każdego posiłku. Głównie używa się ogórki, marchewkę, kalarepę oraz seler. Wietnamczycy lubią dania duszone i gotowane na parze i raczej rzadko używają sosu sojowego, zastępując go rybnym.
Kuchnia wietnamska charakteryzuje się niezwykłym wyrafinowaniem smaku i estetyką podania, co ma swoje źródła w tzw. kuchni cesarskiej, w której liczyły się przede wszystkim różnorodność i dekoracyjność serwowanych potraw. Tradycja ta jest wciąż żywa podczas świąt, wesel i ważnych rocznic, kiedy to podaje się jak największą ilość małych, pysznych dań.
Najpopularniejszymi zupami są bambusowa oraz pho, z makaronem ryżowym. Natomiast na deser podaje się często suszone owoce lotosu ugotowane z cukrem, miąższ młodego kokosu, gotowaną fasolkę pachnącą jaśminem oraz pomelo. Zgodnie z zasadami kuchni wietnamskiej także słynne sajgonki (czyli nem) nie są zbyt podobne do tych, które sprzedaje się w budkach w Polsce. Te prawdziwe są bowiem wielkości małego palca.
Pomimo różnorodnych wpływów kulturowych, Wietnam zachował swoją odrębność kulinarną. Kolonialna Francja pozostawiła po sobie jedynie kiełbaskę i bagietkę, a jedynymi wspólnymi elementami w kuchni chińskiej i wietnamskiej są właściwie wok i pałeczki. Lekka i kolorowa kuchnia wietnamska stanowi więc o oryginalności i wyjątkowości swojego narodu, rozsianego często po całym świecie.
Przepisy
Nem (Sajgonki) z farszem warzywnym
Autor: Magdalena Zubrzycka
Składniki:
- Opakowanie placków ryżowych (można je kupić w sklepach z żywnością orientalną i w supermarketach)
Farsz:
- po 10 dag pokrojonych pędów bambusa (z puszki)
- kiełków sojowych i kapusty pekińskiej
- marchewka
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Kapustę, paprykę i marchewkę oczyść, opłucz, osącz i pokrój w wąskie, krótkie paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż warzywa z bambusem, polej sosem sojowym, dodaj kiełki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Placki ryżowe włóż na 3-4 minuty do naczynia z zimną wodą, aby zmiękły. Następnie rozłóż je ostrożnie (aby się nie porozrywały) na desce i nałóż na nie farsz. Zwijaj w cienkie rulony jak naleśniki. Brzegi każdego placka posmaruj białkiem jajka i sklej. Sajgonki pozostaw na kilka minut do podsuszenia. Smaż 3 minuty na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
Farsz na sajgonki można przygotowywać z różnych składników. Wietnamczycy często robią go z wieprzowiny z dodatkiem ziaren i kiełków fasoli mung, czarnych chińskich grzybów, owoców morza. Tworzą smakowite kompozycje z dwóch, trzech lub większej ilości składników. Często też usmażone już pakieciki przed podaniem owijają w liście sałaty i serwują z sosem z posiekanej kolendry, czerwonej papryczki chili i odrobiny wody, przyprawionym sosem rybnym i brązowym cukrem. Ostateczny efekt zależy od gustu i fantazji kucharza
Zupa wietnamska pho
Autor: Vu Khanh Tuyet
Składniki:
- 2 duże kości wołowe (z udźca)
- 2 korpusy kurczaka
- 2 cebule
- kawałek (5 cm) korzenia imbiru
- makaron ryżowy lub sojowy
- ugotowane mięso wołowe lub mięso kurczaka
- 1/2 pęczka dymki
- 1 pęczek świeżej kolendry
Sposób przyrządzania:
Kości i korpusy kurczaka dokładnie umyj, zalej zimną wodą, zagotuj, usuń powstałą na powierzchni pianę. Cebulę upiecz na grillu lub przyrumień nad płomieniem, dodaj do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obierz, również przyrumień nad płomieniem lub upiecz na grillu. Rozgnieć go i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu około 5 godzin, a potem przecedź. Oddzielnie ugotuj makaron ryżowy (przepis na opakowaniu) i włóż do zupy. Do zupy dodaj też ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso wołowe lub kurczaka. Posyp listkami świeżej kolendry i szczypiorem dymki. Podawaj z cząstkami cytryny oraz octem przyprawionym czosnkiem i ostrą papryką.
Owoce w syropie - deser wietnamski
Autor: Vu Khanh Tuyet
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
- 1 szklanka owoców liczi (z puszki)
Sposób przyrządzania:
Wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, gotuj, aż połowa odparuje i powstanie syrop. Ostudź, wymieszaj z sherry i sokiem. Obierz pomarańczę, powycinaj cząstki. Wymieszaj z ananasami i liczi, polej syropem.
Latasz samolotami? Chcesz dowiedzieć się ile godzin spędziłeś łącznie w powietrzu? Jaki pokonałeś dystans i ile razy okrążyłeś równik? Do jakich krajów latałeś i jakimi samolotami...? Zobacz nową funkcjonalność transAzja.pl: Mapa Podróży
Narzędzie pozwala na zapisanie w jednym miejscu zrealizowanych podróży lotniczych, naniesienie ich tras na mapie oraz budowanie statystyk. Wypróbuj już teraz!
Komentarze

order cialis 5mg without prescription cost cialis 5mg where to buy ed pills

شركة أمان المثالية هي شركة متخصصة في خدمات تنظيف المنازل في الأحساء. تعتبر الشركة من الشركات الرائدة في هذا المجال وتهدف إلى تلبية احتياجات العملاء بدقة واحترافية.تقدم شركة أمان المثالية فريقًا مدربًا ومؤهلاً من العاملين في مجال التنظيف، حيث يتمتعون بالمهارات والخبرة اللازمة لتنفيذ مهام التنظيف بأعلى مستويات الجودة. تستخدم الشركة معدات وأدوات حديثة ومنتجات تنظيف آمنة وفعالة.تتضمن خدمات شركة أمان المثالية تنظيف الأرضيات، والنوافذ، والحمامات، والمطابخ، والأثاث، والسجاد، وغيرها من أجزاء المنزل. يمكن للعملاء اختيار الخدمات وفقًا لاحتياجاتهم الفردية، سواء كان ذلك لتنظيف منزلهم بشكل دوري أو للتنظيف العميق والشامل.تهتم شركة أمان المثالية بتقديم خدمة استثنائية وتجربة مرضية للعملاء. يتم تنظيم العمل بشكل فعال وفقًا لأعلى معايير النظافة والجودة. تضمن الشركة راحة وسلامة العملاء وتحرص على تحقيق رضاهم التام عن خدمات التنظيف المقدمة.باختصار، إذا كنت تبحث عن شركة موثوقة لتنظيف منزلك في الأحساء، فشركة أمان المثالية توفر لك الخيار المثالي. تقدم الشركة خدمات تنظيف عالية الجودة وموثوقة، وتضمن النظافة والراحة في منزلك.
شركة تنظيف بالاحساء